Hier moet je aan denken wanneer je verhuist naar het buitenland!
Je hebt een nieuwe baan in het buitenland of je bent toe aan een nieuw avontuur in je leven. Het verhuizen naar een ander land wordt steeds meer gedaan door veel Nederlands. Toch komen er meer dingen bij kijken dan als je in eerste instantie zou denken! Verhuizen naar het buitenland is vaak een hele opgave. Er moet aan heel veel dingen gedacht worden en vaak vergeet je een paar aspecten. Wil je veel van je inboedel meenemen of maak je helemaal een nieuwe start met nieuwe meubels? Dit is 1 van de vragen die je jezelf moet stellen als je denkt aan een overstap naar het buitenland. In dit artikel ga ik een paar aspecten behandelen waaraan je moet denken.
Administratieve zaken
Er zijn verschillende administratieve zaken waaraan je moet denken bij een verhuizing die over de grens gaat. Het is minder leuk om over na te denken maar toch super belangrijk! Je wilt natuurlijk geen belangrijke documenten vergeten. Je moet bijvoorbeeld een hoop financiële zaken opzeggen zoals de zorgverzekering, AOW-uitkering, opgebouwd pensioen en de belastingdienst. Ook moet je 5 dagen voor vertrek melden bij de gemeente dat je verhuist naar een ander land. Je moet dan het land vermelden met het bijbehorende woonadres. Hierdoor blijf je bereikbaar. Hiernaast moeten er allemaal financiële zaken geregeld worden in het land waar je naartoe verhuist. Denk aan het aanvragen van een nieuwe bankrekening. Als je buiten Europa gaat wonen kan je namelijk te maken hebben met een valuta verandering.
Officiële documenten
Er zijn een aantal aspecten waaraan gedacht moet worden met betrekking tot officiële documenten. Ook al verhuis je voor langere tijd naar het buitenland, je bent en blijft toch een Nederlander. Je moet dus alsnog om de 10 jaar jouw paspoort vernieuwen. En als je kinderen hebt onder de 18 jaar zelfs om de 5 jaar. Hiervoor hoef je niet helemaal terug naar Nederland. Meestal kan zo’n aanvraag al gedaan worden bij de Nederlandse ambassade en consulaten generaal.
Ook moet je kijken of je in het land waar jij gaat wonen wel mag rijden met het rijbewijs wat je nu bezit. In Europa is dit geen probleem maar in een land buiten Europa heb je vaak een internationaal rijbewijs nodig. Dit betekent dat je opnieuw een rijexamen mag gaan afleggen.
Verhuizen
Ook bij het verhuizen zelf zie je vaak dingen over het hoofd. Een goed voorbeeld hiervan is dat veel mensen niet erbij nadenken of zij een verhuislift nodig hebben. In veel landen zoals in Spanje kennen ze geen verhuislift. Daarom is het handig om hier van te voren over na te denken en misschien moet je al in Nederland een verhuislift huren. Hierbij is het handig om tegelijkertijd een verhuisbedrijf in te huren zodat zij al jouw spullen veilig kunnen overbrengen. Dit zal een hoop gedoe en tijd schelen! Hiernaast is het slim te kijken of meubels of spullen aan vervanging toe zijn zodat je die achter kan laten en nieuwe kunt kopen op de plek van bestemming. Dit zal schelen in de kosten bij het inhuren van een verhuisbedrijf.